Zomrel výtvarník Zdeněk Miler, tvorca legendárneho Krtka

01.12.2011 Celý región

Praha 30. novembra (TASR) - Vo veku 90 rokov zomrel dnes popoludní český výtvarník, ilustrátor a režisér animovaných filmov Zdeněk Miler, autor slávnej postavy Krtka, ale aj ďalších známych postavičiek šteniatka a cvrčka.

Úmrtie umelca potvrdil lekár zo sanatória v Novej Vsi pod Pleší, kde sa Miler liečil.

Zdeněk Miler sa narodil roku 1921 v Kladne a vyštudoval Grafickú školu a Vysokú školu umeleckopriemyselnú v Prahe. V roku 1942 začal pracovať ako kreslič v Baťových ateliéroch kresleného filmu v Zlíne a neskôr v štúdiu Bratři v triku u Jiřího Trnku. Je autorom aj loga štúdia - trojice kučeravých chlapcov v námorníckych tričkách.

Postavičku Krtka, ktorá sa objavila v približne 50 filmoch z celkových 70, vytvoril v roku 1954. Prvý film Jak Krtek ke kalhotkám přišel vznikol v roku 1957 a mal 12 minút. Na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach zaň získal hlavnú cenu Zlatého leva.

Tvorcovia sa rozhodli, že v ďalších filmoch nebude Krtko hovoriť, ale vydávať iba medzinárodne zrozumiteľné detské zvuky, ktoré nahovorili Milerove dcérky.

Krtko sa nedávno dostal aj do kozmu. Americký astronaut Andrew Feustel, ktorého manželka má české korene, si jeho 20-centimetrovú plyšovú figúrku zobral na let raketoplánu Endeavour k Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Nezameniteľnými ilustráciami vybavil Miler vyše 40 detských kníh, medzi najznámejšie patria Kuřátko a obilí s veršami Františka Hrubína či Veselá mašinka.

Za svoju tvorbu získal celý rad cien, vrátane ceny za celoživotné dielo.
 

Vyberte región